STalK: de vinger aan de STK-pols

onze digitale schoolkrant…

De leerlingenraad: korte kennismaking

Tja, die leerlingenraad… Je kent ze wel,dat groepje klasvertegenwoordigers die elke maand gaan samenzitten om te discussiëren over vanalles en nog wat en die elk jaar een broodje krijgen op hun kennismakingsuitstap. Iedereen heeft er één in zijn klas zitten. Maar wat weet je eigenlijk nog over de leerlingenraad? Weet je wie de leden zijn? Waar die op dit moment mee bezig zijn? Inderdaad, ik dacht het niet. Maar dat geeft niet, we gaan het hier allemaal nog eens uitleggen.

 

 

Ik ga even heel eerlijk zijn: toen we besloten dit artikel te schrijven, was het eigenlijk de bedoeling dat het gewoon zou gaan over de veranderingen die de leerlingenraad dit jaar al had doorgevoerd. Helaas, driewerf helaas, die zijn er nog niet (niets van aantrekken jongens, alle begin is moeilijk :-p). Daarom, om wat plaats te vullen en omdat het eigenlijk ook wel interessant is, gaan we nog eens even uitleggen hoe de leerlingenraad juist werkt.

 

De werking

De leerlingenraad bestaat uit een groep meestal gemotiveerde en heel sympathieke klasafgevaardigden tussen de twaalf en de achttien jaar. Elke klas van elk jaar heeft een verantwoordelijke in de leerlingenraad zitten, die allemaal heel democratisch door hun medeleerlingen verkozen zijn (of toch meestal, want hoe democratisch is het als er maar één kandidaat is?!). Na de verkiezingen volgt er een startdag – dit jaar op 07/10 – waar de leerlingen kennismaken met elkaar en het klasverantwoordelijke-zijn. Èn ze krijgen een broodje, inderdaad.

Vanaf dat moment komen de leerlingen ongeveer maandelijks samen om te vergaderen. Daar praten ze dan over voorstellen ter verbetering van de “pedagogische leeromgeving”, onze school dus eigenlijk. Maar omdat ze met wat veel zijn om in een lokaal te proppen en eerstejaars nu eenmaal andere  behoeften hebben dan laatstejaars, heeft men hen opgedeeld in drie graadraden, de eerste, tweede en derde. Elke graadraad heeft zijn voorzitter en begeleiders en elke vergadering zijn verslaggever.

Verder heb je ook nog het kernteam (zie hiernaast). De leden daarvan staan nog een stapje hoger dan de anderen, want zij zijn op de startdag verkozen door hun medeleerlingen, opnieuw democratisch, om elke maand nog een keer extra te vergaderen. Zij zijn nog meer betrokken bij de projecten. Per graadraad zijn er twee mensen ook lid van het kernteam, en de voorzitter van de graadraad wordt ook uit die twee gekozen. Dat is het in een notendop. Als er nog vragen zijn, verwijs ik u graag door naar de heer Pascal Veyt, graadcoördinator en verantwoordelijke voor het hele leerlingenraadgebeuren.

Dus, zou je dan denken, als al die leerlingenraadleden toch zo druk zijn met vanalles en nog wat, wáár houden ze zich dan in godsnaam mee bezig? Wel, hiermee:

 

De Werkpunten

De leerlingenraad – het is te zeggen de graadraden 2 en 3, over 1 heb ik geen informatie – zijn op dit moment bezig met 7 werkpunten, die in kleinere groepjes worden uitgewerkt. 

  1. verkoop van broodjes (heel goed idee)
  2. meer buitenschoolse activiteiten (even goed idee)
  3. spiegels+reukverfrissers in de WC’s van de 3e graad (wie daarop is gekomen ga ik een bloemetje sturen)
  4. meer licht in gang 2

5. toiletten opwaarderen (hoort eigenlijk een beetje bij de reukverfrissers, dus zal die zijn boeketje moeten delen)

6. LO-piste heraanleggen (zou heeel handig zijn, zeker in september)

7. soep op school (ook een heel idee, een beetje in de lijn van de broodjes)

 

Dat zijn ze alle 7. Verder wordt er in de tweede graadraad nog gesproken over drie extra werkpunten:

  1. elke dag muziek op school (niet slecht, maar volgens mij een beetje onrealistisch vanwege de buren)
  2. studie 7° lesuur = naar huis (zou geweldig zijn als dat ervan zou komen)
  3. sport tijdens de middag

 

Maar die ideeën zitten nog in wat men noemt “de ontwikkelingsfase”.

De ander punten worden zoals gezegd op dit moment uitgewerkt door kleinere werkgroepen, ofwel door de graadraden, en elke groep heeft zijn verantwoordelijke uit het kernteam. En zo komt er toch stilaan schot in de zaak.  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

Advertenties

30/12/2008 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: