STalK: de vinger aan de STK-pols

onze digitale schoolkrant…

Vikingen nemen STK in!

Donderdag 16 oktoberflagsweden

 

Na een dag uitwisselingsstress is het zover: de aankomst van de Zweden. De Belgen liepen, gewapend met ballonnen, hun Zweden tegemoet. Het gebabbel en gelach verstomde abrupt en maakte plaats voor starende blikken. Moeten we deze Vikings écht een week in ons huis laten wonen?

 

Vrijdag 17 oktober

 

Een daguitstap naar Antwerpen om het ijs te breken. Enkel de Belgen die zo overmoedig zijn om met de fiets naar het station te gaan, hebben een probleem: de Vikings gebruiken blijkbaar nog altijd hun drakkars zich van de ene naar de andere plaats te begeven. Uiteindelijk komt iedereen, al dan niet heel, aan in het station en wordt de trein naar Antwerpen – Centraal genomen. Daar is de eerste stop het Momu, oftewel ModeMuseum. De gidsen hadden zich goed voorbereid op een grote groep en een geweldige rondleiding in elkaar gestoken … als die tenminste in het Nederlands was geweest. Het resultaat is dus een gebrekkige, maar gelukkig grappige rondleiding in het Engels. Daarna nog wat ontspannend sightseeing en shoppen.

 

’s Avonds is het party time: Exotic Deal, de fuif waarvan de opbrengst naar de Civitas – activiteiten gaat. De Zweden kennen het begrip ‘fuif’ niet echt. Bij hun bestaat het namelijk niet en ook alcohol is iets voor later. Er zijn zelfs meisjes die speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe outfit in elkaar hebben gestoken. Het laat opblijven zijn ze duidelijk ook niet gewoon: de meesten liggen de volgende dag om één uur ’s middags nog in bed.

 

Zaterdag 18 oktober

 

Een sportmiddag op het STK, met voet – , basket – en volleybal. Nog iets dat de Zweden bizar vinden: volleybal. Het zorgt voor hilarische pogingen om de bal op te vallen: zo veel mogelijk op de bal slaan en proberen om deze toch maar over het verdomd hoge net te krijgen. Toetsen? Nog nooit van gehoord.

 

Zondag 19 oktober

 

Familiedag. Iedereen houdt zijn/haar Viking op zijn/haar eigen manier in bedwang. Toch spannen enkele Belgen samen om het op een originele manier te doen: bowlen. Daarna worden er nog wat interessante gesprekken gehouden over de nogal grote sociale verschillen tussen Belgen en Zweden, meer hierover bij de Z-Weetjes.

 

 

 

Maandag 20 oktober

 

Het tweede stadsbezoek: Brussel. Na een stadswandeling bezoekt de groep het Vlaams Parlement, wat toch wel een must is voor de  STK’ers, toekomstig ministers en premiers – neen, je bespeurt hier helemaal geen tikkeltje sarcasme. ’s Avonds nog een filmpje bekijken en dan is het alweer tijd om de Zweedjes op te sluiten in hun hok. Met dubbele vergrendeling, natuurlijk.

Dinsdag 21 oktober

 

Voor de verandering: een stadsbezoek. Deze keer is Gent aan de beurt. De dag begint met een boottocht over de bekende rivier die door Gent loopt – Aardrijkskunde is inderdaad het beste vak van de schrijfster van dit artikel. Daarna wordt er een stadsspel gehouden en gevochten met het personeel van het museum van Volkskunde. Viking style, of course.

 

Nadat de blauwe plekken en kneuzingen verzorgd zijn, is het tijd voor een afscheidsfeestje. Er wordt veel gedanst, zelfs door de onervaren Zweden, en zelfs de tafels moeten eraan geloven.

 

Woensdag 22 oktober

 

De Zweden infiltreren het STK! Een twee uur lang durende invasie maakt enkele Belgische jongens helemaal gek. Zelfs zo gek dat ze enkele telefoonnummers uitwisselen. Er is echter niet veel tijd om zich met deze dingen bezig te houden: er moet gefietst worden. En niet zomaar gefietst, er moet naar Fort Breendonk gefietst worden. In groep. Dit is voor de Zweedjes natuurlijk een enorme uitdaging en zelfs enkele arme dametjes worden belaagd. Na dit fietsgeweld is het tijd voor wat serieuzer geweld: WO II wordt op een erg aangrijpende manier dichtbij gebracht in Breendonk. Iedereen heeft kippenvel, al dan niet van de kou.

 

Na een warme chocomelk wordt er nagepraat over de uitwisseling en daarna gaat iedereen naar huis om een laatste voorraad Belgische chocolade binnen te halen. Geen wonder dat hun koffers zo veel wegen…

 

Dan is het tijd voor het afscheid: zwaai, zwaai Zweden! Met een opgeluchte zucht draaien de Belgen zich om: ze hebben het overleefd…Dit deel van de uitwisseling tenminste.

 

 

Z – Weetjes

 

       Wie heeft er ooit gezegd dat Japanners dé foto – gekken waren? Ooit al eens een Zweed gezien?

       In Zweden is de gemiddelde leeftijd om met iemand te rollebollen volgens de Zweedjes 14 jaar

       Dit betekent volgens hen dus ook dat ‘een vriend’ EEN vriend blijft, totdat het desbetreffende rollebollen gebeurd is.

       Want zeg nu zelf: een goede vriend kus je toch ook dagelijks?

       Conclusie voor alle Belgen wiens hart gebroken was na het vertrek van de Zweden: je zal voor hen altijd herinnerd worden als een waardevolle…kameraad.

 

Elise Van Lil

 

Advertenties

30/12/2008 - Posted by | Uncategorized

2 reacties »

  1. Inderdaad, het was een leuke week, ook al was ik er maar één dag bij. Maar de Zweedse leerkrachten logeerden bij mij en dat was schitterend. Zeven dagen zijn ze gebleven en toen zegden ze doodleuk: ‘Fisk och gäster börjar lukta efter tre dagar’. Niet te geloven toch?

    Reactie door Johan Mestdagh | 30/12/2008 | Beantwoorden

  2. Het zijn toch pateekes hé, die Zweden…

    Reactie door stalkredactie | 31/12/2008 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: