STalK: de vinger aan de STK-pols

onze digitale schoolkrant…

Milieuraad praat met … de directeur

Dus we gaan de directeur interviewen? – Ja

Op een informele of formele manier? – Dat kies je zelf.

Mogen we streng zijn voor hem? – Houd je maar in.

Mogen we vriendelijk zijn voor hem? – Houd je maar in.

Mogen we al die vragen wel stellen? – Doe nu maar gewoon en ga naar binnen.

Wat vindt u van de acties van de milieuraad?

“Ik was erg onder de indruk van het festival van twee jaar geleden, Rock-op-den-bos. Iedereen snoepte en feestte en gooide alles zomaar op de grond. Er was enorm veel afval, maar toen ik een tijdje later nog eens ging kijken, was alles prima opgeruimd. Het was erg vlot gegaan en goed georganiseerd. Ook de herbruikbare bekers vond ik een slim initiatief, ik was er dan ook bij toen de gesprekken plaatsvonden om dit idee te laten invoeren. Ze worden nu bij verschillende gelegenheden gebruikt. Het is in elk geval leuk om als directeur te zien dat er iets gebeurt. En ook Dikketruiendag mag ik zeker niet vergeten!”

Vind u niet dat er te veel chaos is op dagen zoals Dikketruiendag?

” Nee, we weten dat er op zo’n dag een drukte zal zijn. Chaos is er dan altijd in zekere mate, maar zolang het een vrolijke drukte is, is dat wel oké.”

Een actiepunt in de milieuraad is het schoolreglement. Het kost altijd zoveel papier.

“Dit is al eens gevraagd, maar het is een moeilijke kwestie. Er is een regel om ervoor te zorgen dat alle ouders een exemplaar hebben, zodat ze het kunnen goedkeuren. We kunnen gezinnen zonder computer ook niet discrimineren, dus is het niet zo makkelijk om het reglement alleen maar online te zetten. ”

En andere papierverspilling, zoals het niet recto-verso printen? Het is momenteel de uitzondering: leraren moeten er speciaal om vragen. Waarom kan het niet de norm zijn?

mos1“Op dat vlak is er nog wel wat werk. Er wordt inderdaad zo veel geprint, gekopieerd en -jammer genoeg- verspild. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook ontzettend duur. We proberen iedereen daarop attent te maken.”

Hoe ziet u onze school over vijf jaar op het vlak van milieu?

“Ik hoop vooral dat het energieverbruik verminderd zal zijn. Op dit moment zit STK goed op het vlak van energieverbruik, maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom wordt er nu ook dubbel glas geinstalleerd, er wordt echt aan gewerkt. We moeten er gewoon proberen voor te zorgen dat iedereen mee is.”

Zijn er nog andere punten die u denkt te kunnen verbeteren?

“Jazeker. Het verbruik van water, bijvoorbeeld. Enkele leidingen zouden we kunnen vervangen, zodat er minder verspild wordt. Ook aan de verlichting wordt gewerkt. De nieuwere tl – lampen verbruiken al veel minder dan de oudere. Het probleem is dat er keuzes gemaakt moeten worden.”

En komt het milieu dan op de tweede plaats?

“Absoluut niet. Zeker nu wordt men altijd met de neus op de feiten gedrukt. Er moeten normen gerespecteerd worden, de ecologische voetafdruk mag niet te groot zijn, net zo min als onze afvalberg.”

Leeft u milieubewust?

“Dat probeer ik toch. Mijn kinderen vestigen er maar al te graag de aandacht op. (lacht) Vroeger ging ik altijd met de fiets naar mijn school, maar nu is het wel erg ver om met de fiets te komen (onze directeur woont bij Leuven, verdere details worden niet vrijgegeven, want je weet maar nooit…). ”

En uw lerarenkorps?

” Ze rijden maar al te graag met elkaar mee, en ook ‘de Leuvense groep’ treint elke dag vrolijk samen naar school. Dat ze samen én milieubewust kunnen reizen is natuurlijk mooi meegenomen.”

Dat horen we graag. Om af te sluiten, heeft u nog enkele opmerkingen, bedenkingen over het milieu?

“Milieu is volhouden, meisjes. En ik ben ervan overtuigd dat dat gedaan wordt.”

Na zo’n ondervraging hadden we niets anders verwacht. De milieuraad (en schoolblog) dankt u vriendelijk.

“Graag gedaan!”

Advertenties

12/02/2009 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: