STalK: de vinger aan de STK-pols

onze digitale schoolkrant…

Op excursie naar het verleden

Excursie Breendonk

Op maandag 9 maart 2009 trokken de leerlingen van 6LWE, 6MWE,6WWIa, 6HUMA, 6HUMB en 6LWI op excursie naar het fort van Breendonk en de dossinkazerne te Mechelen.

In de voormiddag trok de helft van de groep naar de Dossinkazerne, ook wel bekend als het Joods Museum van Deportatie en Verzet, om er even stil te staan bij de 2de Wereldoorlog. In het museum kregen zij eerst een algemene inleiding over WOII met heel wat foto’s en affiches om dan over te gaan naar het Belgische verzet en de jodenvervolgingen; ook hier was veel authentiek materiaal als herinnering aan de gruwel van het verleden.
Daarna zakten zij in de kelders af om stil te staan bij de jodenvervolginen in de kampen met aan het einde een hele serie foto’s om gezichten te geven aan de namen (of nummers).

In de namiddag ging de ene helft dan naar Breendonk en de andere naar Mechelen. In Breendonk kregen ze ook eerst een inleiding over WOII gevolgd door een inleiding over het fort. Het fort van Breendonk diende als een tussenhalte naar de kampen in Duitsland en Polen. Breendonk was dus een tijdelijk kamp maar er gebeurden wel belangrijke verhoringen in.
Een interessant feit was dat de gevangen in fort Breendonk al het zand dat toen nog op het fort lag moesten wegscheppen; toen hun werk af was hadden ze zo’n 17000 vrachtwagens met zand van het fort geschraapt. De gids leidde de groep naar het ‘cassino’ (de speelzaal voor de SS-officieren), de keukens, de barakken, de sanitaire voorzieningen… Langs de tocht hingen er reusachtige foto’s van mensen of tekeningen gemaakt door mensen in de kampen, als een stil eerbetoon aan de vele slachtoffers.
De martelkamer was waarschijnlijk wel het gruwelijkste van het hele fort; zonder sensatiedrang werden alle feiten verteld en verhalen over gevangenen en bewakers werden zonder schone schijn meedegedeeld.

Eindigen doe ik met een tekst die overal in het fort te lezen was: Heb respect voor deze mensen; zij hebben hun levens gegeven voor uw vrijheid!

Advertenties

10/03/2009 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: