STalK: de vinger aan de STK-pols

onze digitale schoolkrant…

Weg met de tegelregel!

Deze tekst kregen we van een oud-STK’er…

Ook al zit ik niet meer op het Sint-Theresiacollege, toch blijft de school mij na aan het hart liggen. Vorige week las ik in de krant een artikel met als titel: “Kussen mag, handje vasthouden niet –
Scholieren tegen absurde regels in schoolreglement”
.  In dit artikel kwamen enkele opmerkingen voor die de nodige aandacht verdienen.

In het artikel stelt de Vlaamse Scholierenkoepel “In principe heeft de leerlingenraad inspraak in het schoolbeleid, maar op veel plaatsen worden de voorstellen consequent weggelachen”. Gelukkig is er op het STK wel een degelijke leerlingenraad. Een leerlingenraad die vrijheid heeft om ideeën uit te werken en deze te verwezenlijken indien ze realistisch zijn. De slagzin van de Universiteit van Gent is “Durf Denken – Durf Proberen – Durf Ondernemen”. Gelukkig krijgt de leerlingenraad op het STK de kans om te Proberen en te Ondernemen. Zo kan de leerlingenraad samen met directie, leerkrachten en ouders een school maken. Proberen gaat met vallen en opstaan, dat merkt de leerlingenraad als geen ander. Vorig jaar probeerden ze ervoor te zorgen dat indien het laatste lesuur een studieuur is, de leerlingen naar huis mochten. Dit is jammer genoeg niet gelukt, hoewel de pedagogische raad, de ouderraad, de schoolraad én de leerlingenraad hierover een akkoord hadden bereikt. Maar als ze in de laatste-100 show beweren dat de leerlingenraad alleen maar kan praten, dan moeten de laatstejaars maar eens goed rondkijken. De leerlingenraad wou immers een appel op elke speelplaats en deze staat er ook! Durf Ondernemen!

De Vlaamse Scholierenkoepel doet in het artikel ook een oproep aan scholen om de schoolreglementen te herbekijken, “sommige regeltjes zijn vroeger ingeroepen maar lijken nu helemaal absurd”. De absurde regel die het STK rijk is, staat bekend als de “Tegelregel”. Waarom zou een koppel in deze moderne samenleving niet dicht bij elkaar mogen staan? Waarom zou een verliefd stel niet mogen kussen? Ik nodig u uit om langs te komen op de universiteit waar je overal kussende koppels ziet waardoor het speeksel van de trappen van de Blandijn druipt. Als Wilfried Martens op bezoek gaat bij de koning, neemt hij ook zijn vriendin mee om daar wat te staan kussen. Durf ondernemen en schaf die tegelregel af, leve de vrije liefde!

 

Advertenties

11/03/2009 - Posted by | Uncategorized

1 reactie »

  1. De schrijver in kwestie, zou als oud-leerling moeten weten dat de laatste-100 show altijd een overdrijving is. Wat is trouwens de meerwaarde van de appel op de speelplaats?

    Ik ga akkoord dat de leerlingenraad hier inspraak heeft, maar volgens mij worden er veel plannen afgeketst. De ideeën die dan wel uitgevoerd worden, worden niet genoeg bekend gemaakt bij de leerlingen zelf. Deze twee factoren zorgen er, volgens mij, voor dat er een (wellicht fout) negatief beeld van de leerlingenraad ontstaat.

    Maak wat meer reclame voor jezelf, zoals de leerlingcultuurraad dit doet.

    Reactie door Verdickt Wouter | 18/03/2009 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: