STalK: de vinger aan de STK-pols

onze digitale schoolkrant…

Oproep: Kom schrijven op schrijf-ze-vrijdag!

Aandacht, aandacht! Vrijdag 16 oktober organiseert de werkgroep SOS zoals elk jaar een Schrijf-ze-vrijdag en wij roepen JOU op om eraan mee te doen!

Schrijf-ze-watdag? Schrijf-ze-VRIJdag (heb je ‘m?) is een jaarlijkse, internationale actie op initiatief van Amnesty International. Het principe is simpel: op Schrijf-ze-vrijdag worden in honderden scholen over heel de wereld door jongeren eenzelfde brief duizenden keren overgeschreven, die elk jaar een ander menselijk onrecht aanklaagt. Al die brieven worden dan opgestuurd naar een bepaalde plaatselijke instantie, in de hoop zo met z’n allen genoeg druk uit te oefenen om iets aan de situatie te veranderen. Vorig jaar schreven we voor de Romazigeuners, dit jaar staat in het teken van de sloppenwijken, meer bepaald de Kibera-wijk in Kenia. Dit is wat Amnesty International erover zegt:

“In sloppenwijken zijn er veel problemen. De wijk ‘Kibera’ in Kenia kan als voorbeeld dienen. Het is één van de grootste sloppenwijken ter wereld: zo’n miljoen mensen wonen er in zelf gebouwde huisjes of krotten.Er zijn geen aangelegde wegen, geen trottoirs, geen sanitair of riolering. De slechte hygiënische toestand  en het gebrek aan school water brengen uiteraard gezondheidsproblemen met zich mee.

Vrouwen en meisjes in de wijk Kibera hebben het erg moeilijk. Moeders willen graag dat hun dochters het later beter hebben. Maar omdat ze zo arm zijn, kunnen ze het zich niet veroorloven om al hun kinderen naar school te sturen. De meisjes blijven vaak thuis om voor het huishouden of voor extra inkomen te zorgen. Vrouw in Kibera, Nairobi's grootste sloppenwijk
Het is erg onveilig in de smalle straatjes van Kibera. Er is geen verlichting en geen politie aanwezig. Meisjes en vrouwen riskeren er het slachtoffer te worden van seksueel geweld.De arme bewoners zijn ook geen eigenaars van hun huisjes en hebben er geen afdwingbare juridische titels op. Ze riskeren er op elk moment uit gezet te worden door de politie of anderen, waarna hun huizen afgebroken worden.

Dit alles neemt niet weg dat de bewoners van Kibera niet bij de pakken blijven zitten. Ze willen vooruit in het leven. Ze hopen dat ze via Amnesty gehoor zullen krijgen voor hun problemen. Amnesty wil hen graag een forum bieden, precies omdat hun problemen een kwestie van mensenrechten zijn.”

Raakt deze problematiek je? Maak je geen zorgen, je kan er iets aan doen! Kom dan op 16 oktober ’s middags met ons meeschrijven in een nog niet nader gekend lokaal, en neem gerust een vriend of 5 mee. Trouwens, je doet het ook niet voor niks: wie deelneemt, heeft recht op chocomelk en cake, uitgedeeld door de leerlingen van SOS! Meer info daarover volgt nog.

Maar de kern van de zaak is en blijft dat we samen zoveel mogelijk brieven moeten verzamelen om voor de mensen in Kenia een verschil te maken en hen een kans te geven op een beter leven. Zeg nu zelf, daar kan je toch niets op tegen hebben?! 

Advertenties

29/09/2009 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: