STalK: de vinger aan de STK-pols

onze digitale schoolkrant…

Darwin in de klas

bloemetjebijtje
De bloemetjes en de bijtjes doen het met elkaar.

 INCREASE staat voor INnovation and CREativity As a Subject of Education. Als er één 19de-eeuwse geest vernieuwend en creatief aan het denken is geweest, dan wel Charles Darwin. Zich ervan bewust dat zijn onloochenbare bevindingen tegen borst en ziel van veel gelovige literalisten (gelovigen die de Bijbel letterlijk nemen) zou stuiten, publiceerde hij The origin of Species, dat de mens van de troon van de Schepping gooide en hem tot product van evolutie maakte. De discussie die toen losgeweekt werd, is nog steeds niet ten einde:
Geen enkele wetenschappelijke theorie beïnvloedt zo dramatisch ons denken over de natuur en onszelf als Charles Darwins evolutietheorie. In de woorden van de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett is Darwins theorie een universeel zuur; ze lijkt alles aan te tasten, ook eeuwenoude en vastgeroeste overtuigingen. Het is dan ook niet te verwonderen dat de discussies en controverses, die gestart zijn op de dag dat Darwins boek Over het ontstaan van soorten werd gepubliceerd, tot op heden voortduren. (prof.dr. Johan Braeckman)
Op donderdag 22 oktober van dit Darwinjaar kregen de INCREASE-vijfdejaars in de VOP-les de voorstelling Darwin in de klas door theatergezelschap De Goesting : de acteur kroop in de huid van Darwins assistent.

HERMAN~1

Prof. Hermann Mueller, vriend en collega-wetenschapper van Charles Darwin

Vanuit die rol vertelde hij over Darwin, voerde hij proeven uit en deed hij op aanschouwelijke wijze de krachtlijnen van de theorie uit de doeken. Het werd een persoonlijke, eenvoudige én aanstekelijke voorstelling over het wonderlijke van de wetenschap.
Nog een link verbindt de INCREASErs met Darwin. Op onze Duitse partnerschool, het Ostendorf Gymnasium van Lippstadt, zijn ze erg trots op dr. Hermann Mueller, die daar in de tweede helft van de 19de eeuw les gaf.
Op een voor zijn tijd erg aanschouwelijke manier overigens: hij nam de studenten mee de natuur in om ter plekke onderzoek uit te voeren. In zijn hoofdwerk “Die Befruchtung der Blumen durch Insekten und die gegenseitige Anpassung Beider” (Leipzig, 1973) past hij met rigoureuze nauwkeurigheid Darwins bevindingen toe op bloemenbevruchting door bijen, op die manier Darwins theorieën ondersteunend. Darwin zelf zei over Hermann Mueller: “Hermann Mueller is zo een precieze waarnemer en diepe denker, dat ik steeds aarzel iets te publiceren, als hij het niet helemaal met me eens is.” 2009 is het Darwinjaar, 2008 was het Hermann Muellerjaar en naar aanleiding daarvan organiseerden onze Duitse vrienden een symposium, bijgewoond door een kleine delegatie van het STK.

Advertenties

04/11/2009 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: